Zo kiest u de laptop die bij u past!

Zo kiest u de laptop die bij u past!

Laptops komen in verschillende maten, soorten en gewichten. Welke specificaties zijn belangrijk voor welke doelgroep en hoe maakt u de beste keuze? We zullen samen enkele belangrijke criteria onder de loep nemen. 

Videokaart

Dit onderdeel zal vooral spelletjesfanaten interesseren, want een goede videokaart is onontbeerlijk om AAA-games (genre ‘GTA’ of ‘Red Dead Redemption’) te spelen op een laptop. De grote naam onder de producenten is Nvidia, dat voor laptops een reeks videokaarten maakt die afgeleid zijn van zijn GTX 10-reeks (1080, 1070, 1060 en 1050) voor desktop-pc’s. Voor een basic gebruik bent u met een 1050 al gesteld, maar hardcore gamers die de hoogste resoluties en mooiste beelden uit hun computer willen persen (of met VR-brillen aan de slag willen) kiezen waarschijnlijk voor een 1070 of 1080.

Het minpunt is dat u voor die extra rekenkracht exponentieel meer betaalt. Denk er ook aan dat Nvidia voor desktops ondertussen de opvolger van de 10-reeks heeft gepresenteerd: de 2070 en 2080. De verwachting is dat de laptopvarianten tegen begin volgend jaar beschikbaar komen. Gamefreaks gaan daar waarschijnlijk op willen wachten. Bent u helemaal geen gamer, videomonteur of computeranimator, dan zult u waarschijnlijk perfect tevreden zijn met de standaardvideochips van Intel waarmee de meeste laptops uitgerust zijn.

Centrale processor (CPU)

Als u in de laagste prijscategorieën shopt, zal uw laptop waarschijnlijk uitgerust zijn met een Intel i3-, i5- of i7-chip. Die namen doen vermoeden dat een i7-chip beter presteert dan een i5, en die laatste beter dan een i3. Dat klopt grotendeels. Maar niet elke i7 of i5 is gelijk geschapen. De sterkste i5-processors moeten amper onderdoen voor de ‘minste’ i7’s. Zonder in technische hocuspocus te vervallen: voor het gewone huis-, tuin- en keukengebruik (surfen, een briefje typen, uw bankzaken regelen) volstaat een recente i3. Speelt u af en toe graag een videospel? Ga dan minstens voor een i5. Bent u de hele dag bezig met CAD/CAM-software, 3D-plannen of wetenschappelijke berekeningen? De strafste i7 is uw vriend.

RAM-geheugen

De centrale processor is niet de enige component die bepaalt of uw nieuwe machine fluks dan wel sloom aanvoelt. Ook de hoeveelheid werkgeheugen (RAM) speelt een rol. Voor het geld hoeft u het meestal niet te laten. De prijs van RAM-geheugen is de jongste jaren voortdurend gezakt. De stelregel is dus simpel: koop zoveel als u zich kunt veroorloven. Met 16 gigabyte zult u in de meeste gevallen ruim goed zitten.

Poorten

Op de meeste laptops vindt u nog altijd een hele hoop poorten om randapparatuur in te pluggen. We zullen ingaan op de belangrijkste. Met de traditionele USB-A-poorten kunt u een muis, printer of extern toetsenbord aan uw apparaat koppelen. De HDMI-aansluiting is interessant als u van plan bent uw laptop vaak op een tv aan te sluiten, bijvoorbeeld om Netflix te kijken. En een SD-kaartlezer is handig als u snel foto’s of data van uw (Android)-gsm op uw laptop wil zetten. Op veel zakelijke machines komt u ook de RJ45-plug nog tegen, waarmee u via een kabel verbinding kunt maken met uw netwerk in plaats van via wifi, wat meestal sneller is.

De nieuwe USB-C-connector kunt u dan weer voor verschillende doelen inzetten: het opladen van uw machine, maar ook de aansluiting op een externe monitor. Zeker bij Apple is er een tendens om zoveel mogelijk aansluitpoorten op laptops weg te laten en maar een of twee USB-C-poorten te voorzien. In die poorten kunt u dan een adapter steken met bijvoorbeeld een kaartlezer of een HDMI-poort. Zelf zijn we daar geen fan van. Niet alleen zorgt zo’n adapter voor extra kabelsalade op uw bureau, u moet er natuurlijk ook extra voor betalen.

Harde schijf

Klassieke, mechanische harde schijven komt u almaar minder tegen in laptops. De meeste fabrikanten hebben ze vervangen door SSD-schijven, of Solid State Drives. Die mag u beschouwen als een soort super-USB-sticks. Ze zijn stiller, zuiniger met stroom en vooral véél sneller dan de harddrives van weleer. Een met een SSD uitgeruste laptop zal vaak de helft sneller opstarten dan een exemplaar met een klassieke schijf. Het enige nadeel: het prijsverschil wordt kleiner, maar ze zijn nog altijd een stuk duurder dan hun mechanische broertjes.

Scherm

U gaat in de loop der jaren waarschijnlijk honderden uren naar uw laptop staren, een goed scherm is dus een belangrijke component. Laat resoluties lager dan 1.366 x 768 pixels aan u voorbijgaan en kies minstens voor een full hd-scherm van 1.920 x 1.080 pixels. Uw ogen zullen u dankbaar zijn en uw vingers ook: doordat zo meer informatie op uw scherm past, zult u minder van links naar rechts moeten scrollen. Probeer daarnaast voor een zogenaamd IPS- of VA-scherm te gaan, voor de beste kijkhoeken en kleuren. Wat voor scherm de laptop van uw dromen heeft, vindt u meestal in de kleine lettertjes van de specificaties.

Toetsenbord

Typt u regelmatig lange lappen tekst? Zorg dan voor een toetsenbord waarvan de toetsen voldoende ‘travel’ hebben, dat wil zeggen dat u ze een flink stukje kunt induwen. Minstens 1,6 millimeter is ideaal. Veel laptops halen dat cijfer trouwens niet meer tegenwoordig. Een nadeel van de race naar almaar dunnere machines.

Gewicht

Wilt u uw laptop constant op het vliegtuig of de trein meenemen, dan is een lichtgewicht een zegen. Daarvoor hebben de fabrikanten een aparte categorie bedacht: de ultrabooks. Zulke modellen zijn er helemaal op gericht zoveel mogelijk kilo’s te besparen en toch deugdelijke prestaties neer te zetten. Daarom zijn ze zelden met de grootste schermen uitgerust, veel meer dan een 14 inch-scherm mag u niet verwachten. Ultrabooks zijn wel niet goedkoop, met prijzen die even onder 1.000 euro starten.

Bouwkwaliteit

Afsluiten doen we met een (toegegeven) subjectieve categorie, maar toch: tussen verschillende laptops kan er een flink verschil zijn in bouwkwaliteit. Meestal zullen goedkope machines op dat criterium een stuk minder goed scoren. Die zijn meestal volledig uit plastic gemaakt, waardoor het chassis een stuk minder stevig in elkaar zit. Duurdere laptops maken gebruik van exotischere materialen als aluminium of koolstofvezel.